Želechovice

Želechovice

Autor: Pavel Horák, Michal Kotlas
Dodavatel: Domesi, s.r.o.
Užitná plocha: 170,9m2

Navrhovaný dům leží nahoře v kopcích nedaleko obce Želechovice ve Zlínském kraji. Pozemek je svažitý severovýchodním směrem. Na pozemku stojí stávající dřevěná stodola se sedlovou střechou a v těsném sousedství stávající zděný rodinný dům ve špatném technickém stavu. Na místě tohoto domu jen s mírným natočením směrem k výhledům do krajiny je navržen nový dům, který s respektem ke stávající historické zástavbě řeší moderní požadavky na bydlení dle zadání investora. V okolí je jen minimální roztroušená zástavba a nemálo krásných vzrostlých stromů. Z jihozápadní strany podélného pozemku přiléhá příjezdová cesta, ze které bude využíván stávající vjezd. S touto stranou parcely je téměř rovnoběžně posazena hmota nového domu. Ta je mírně natočena nejen pro lepší výhledy do okolní přírody, ale i z důvodu orientace ke světovým stranám a pro vytvoření dostatečné intimity. Hlavní hmota domu je jednoduchého obdélníkového tvaru se sedlovou střechou, která jakoby obalovala dům a vytváří výrazný přesah u jednoho z okapů. Na jedné ze štítových stran pak přesah střechy kryje plochu terasy, která i díky přetažené obvodové stěně získává formu jakéhosi závětří pro využití i v přechodných ročních obdobích, nebo při dešti. Z ochozu pod okapem vstupujeme do zádveří, ze kterého je vstup do zadní části směrem ke stodole, kde je umístěn pokoj pro hosty, koupelna a technické zázemí. Na druhou stranu projdeme do prosklené chodby, ze které vstupujeme do ložnicového prostoru majitelů domu s vlastní šatnou a koupelnou. V koupelně je umístěna výrazná oválná vana s panoramatickým výhledem do krajiny. Chodba je dále protažena až do obytné části domu, kde je umístěna oddělená kuchyně, posezení na pohovce a jídelní kout. Obytný prostor je celý prosklený přes roh do ochozu a terasy a otevřený do krovu. Umožňuje tak maximální propojení interiéru se zahradou. Jako doplněk jsou zde umístěna kruhová krbová kamna a v prostoru u kuchyně sporák na pevná paliva. Významným interiérovým prvkem chodby je knihovna, kolem které můžeme vystoupat po úsporných schodech na galerii, kde je umístěna v horizontálním vikýři s výhledem pracovní deska a v zadní části oddělená půda, pro uskladnění sezónních věcí. Celý dům se jakoby kompozičně uzavírá od polootevřené terasy přes již vytápěný, ale prosklený obytný prostor až po zadní hostinský trakt, který nabízí maximální oddělení a soukromí.