Zdiměřice

Zdiměřice

Autor: Pavel Horák
Dodavatel: Domesi, s. r. o.
Investor: soukromá osoba
Užitná plocha: 149 m2
Fotografie: Lina Németh
Realizace: 2009 -2010

Zadáním investora bylo navrhnout rodinný dům v příměstské zástavbě pro čtyřčlennou rodinu. Součástí tohoto zadání bylo i vybudovat místo pro práci (domácí pracovnu), jelikož obyvatelé domu ve velké míře pracují právě doma. Koncept Vzhledem k tomu, že se stavba nachází v poměrně „anonymní“ a nově vznikající zástavbě směřovaly první úvahy k zajištění alespoň elementárního soukromí. Proto byla zvolena podélná hmota u severní hranice pozemku, která je ještě navíc protažena na obou stranách přízemními hranoly. Na jedné straně je obsahem hranolu pracovna, na druhém konci závětří a venkovní sklad. Střední patrová dominantní hmota je zakončena pultovou střechou. Okna z horního patra domu jsou umístěná v 800mm hluboké nice, kterou uzavírá stínící technika. Vzniká tak jakási dekompresní zóna proti přehřívání v letních měsících. Situace na pozemku Příjezd i přístup na pozemek je z jihovýchodního rohu relativně prostorné parcely. V tomto rohu je plánováno parkování vozidel. K vlastnímu domu, který je navržen podél téměř celé severní hranice pozemku vede již jen „pohotovostní“ cesta primárně určená pouze pro pěší. Dispozice Přes závětří se vchází do zádveří, které následně navazuje na centrální schodišťový prostor. Z tohoto místa se vchází dvoukřídlými dveřmi do hlavního obytného prostoru, který v sobě obsahuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Z obývacího pokoje je vstup do oddělené pracovny. Původním záměrem bylo vybudovat v předpolí velké prosklené stěny z pracovny intimní klidný prostor v podobě jakési „japonské zahrady“. Dispozici přízemí doplňuje ještě spodní koupelna a technická místnost. V horním patře je kromě již zmíněné schodišťové haly dvojice dětských pokojů, ložnice se šatnou, koupelna a samostatné WC. Ze schodišťové haly je dále přístup do úložného prostoru pod střechou. Použité materiály a technologie Fasáda je tvořena dvěma odstíny silikonové omítky (tmavě šedá a bílá). Niky u vstupu, pracovny a kolem oken ve 2.NP jsou opláštěny modřínovými zkosenými laťkami. Na střeše je použita plechová falcovaná kratina RUUKKI. Okna jsou dřevěná, stejně jako vstupní dveře. Na pultové střeše hlavní části objektu, která je otočena k jihu, jsou umístěny fototermické solární panely pro ohřev teplé užitkové vody. Interiér Záměrem při tvorbě interiéru bylo zvolit maximálně jednoduché a čisté řešení. Převažují odstíny šedé a bílá barva. V koupelnách jsou použity kalibrované dlažby a velkoformátové obklady. Barevnost doplňuje i klientem zvolená tmavě šedá kuchyně s masivními dřevěnými pracovními deskami.