Kolín

Kolín

Autor: Pavel Horák
Spolupráce: Jakub Loučka
Užitná plocha: 145 m2

Téměř u paty vodárenské věže v Kolíně se nalézá nenápadný pozemek. Jeho klady jsou patrné až při bližším zkoumání. Z úrovně druhého patra se totiž otevírá široký pohled do krajiny a na historické centrum města. Uplatnění těchto výhledů bylo z přání klienta s poměrně jasnou představou o bydlení a ztvárnění domu – je mu blízký funkcionalismus a jeho současné variace. Samotný koncept domu vychází z dalšího důležitého přání – vytvoření soukromí a bezpečí na zahradě, do kterého ústí krytá terasa a vymezení se od frekventované pěší cesty na západní straně pozemku. Proto se dům jako had odvíjí od vjezdu na pozemek v rohu parcely, začíná dvojgaráží, užším krčkem přechází v hlavní hmotu, která se zdvihne ze země a zahledí směrem k nejkrásnějšímu výhledu. Přesah vytvoří terasu a samotná hmota domu jako stuha vymezí soukromou část zahrady. Dispozice splňuje požadavky klienta, největší důležitost byla určena obývacímu pokoji, který má bezmála 45m2. Přízemí obsahuje mimo obývák kuchyni spojenou s jídelnou a se spíží, hostinský pokoj, nezbytné hygienické a technické zázemí a část venkovního skladu je navíc podsklepena. Patro obsahuje ložnici se šatnou a balkonem, dětské pokoje, koupelnu a saunu. Fasáda je jednoduchá – světle šedá omítka, hlavní výtvarný prvek je dřevěné obložení přecházející z garáže přes spojovací krček na dům, jeho horní lem je oplechován a tvoří zároveň kryt nezbytných žaluzií. Tím dostává dům technický detail v duchu celkového řešení domu – jednoduchý, elegantní, dynamický a vyvážený.