Golčův Jeníkov

Golčův Jeníkov

Autor: Václav Zahradníček, Klára Vratislavová
Projektant: Josef Tománek
Dodavatel: Domesi,s.r.o.
Užitná plocha: 135m2
Realizace: 2014/2015

Rozlehlá parcela se nachází na okraji městečka Golčův Jeníkov, na rozhraní obytné zástavby a zahrádkářské kolonie. Díky netypickému pozemku, oddělenému od komunikace řadou domů, přístupnému po vlastní cestě a obklopenému převážně zahradami, nebylo nutné umístění a orientaci domu podřizovat okolní zástavbě. Naopak, velká zahrada s ovocnými stromy a také přání klienta v budoucnu zahradu dále využívat pro pěstování zeleniny byly inspirací pro lehce archetypální rozmístění objektů na pozemku. Hmoty domu a garáže jsou na sebe vzájemně kolmé tak, aby oddělily příjezdovou cestu a díky úzkému průchodu vytvořily soukromí obytné zahrady. Nepodsklepený rodinný dům má klasickou sedlovou střechu s výraznými vikýři prosvětlujícími obytné podkroví. Dispozičně se dům skládá ze tří traktů – v přízemí vstupní a technická část přechází v obytnou a v zadní části domu je umístěna ložnice rodičů, oddělena vlastní šatnou a koupelnou. Všechny místnosti jsou postupně řazeny podél hlavní terasy a umožňují výstup do obytné zahrady. Pouze ložnice rodičů je svým velkým prosklením orientována do zadní, klidné části zahrady. Dvoustranně prosvětlený, hlavní obytný prostor se nachází v srdci domu, na křížení podélného i příčného koridoru domem. Přes galerii v podkroví je otevřen do krovu a propojuje v tomto místě dům i vertikálně. V podkroví se nad vstupní částí domu nachází dětské pokoje, nad ložnicí rodičů je umístěna druhá koupelna a openspace, který slouží jako příležitostný pokoj pro hosty a v budoucnu z něj může vzniknout další plnohodnotný pokoj. Velké okno tohoto prostoru má snížený parapet a je orientováno k nejhezčím výhledům. Podlouhlá garáž s pultovou střechou doplňuje hlavní hmotu domu a odděluje obytnou zahradu od stávající zástavby. Pro parkování aut bude využíváno převážně zastřešení, uzavřená garáž bude sloužit jako dílna a sklad.